19 Mart 2013 Salı

VIII. ÜKG Blog Turu | Eşleşme - Ally Condie



Sekizinci blog turumuza hoş geldiniz! 

Bu sefer blog turumuzda uzun süredir ülkemizde çıkmasını beklediğimiz Eşleşme kitabını konu ettik. Bakalım turda sizleri neler bekliyor;

17.03 | Yorumbaz - Kitap Yorumu + Toplum / Society'nin Özellikleri
17.03 | Sevgili Kitap - Ön Okuma + Yorum
18.03 | Kitab-ı Sevda - Kitap Yorumu + Okuyucu Testi
18.03 | Zimlicious - Yazar Tanıtımı
19.03 | Kağıt Kız - Kitap Çekilişi
20.03 | Kitap Esintisi - Kitap Yorumu + Fan-art'lar
20.03 | Kitap Hayvanı'nın Günlüğü - Alıntılar + Soundtrack


Bu sefer ki blogumuzuda 4 güne böldük. Bugün yayına girecek Kağıt Kız'ın çekilişini ve diğer blog tur yazılarını kaçırmayın!



Diğer arkadaşlarıma nazaran size daha değişik birşeyler sunmayı düşünüyorum. Öncelikle benim Distopya türünde ki Top 5 kahramanlarıma bir göz atalım! Sıralamaya koyamıyorum ama işte isimler;

Katniss - Açlık Oyunları by Suzanne Collins
 America - Beni Seç by Kiera Cass
 Göçebe - Göçebe by Stephanie Meyer
 Cassia - Eşleşme by Ally Condie
  Kira - Partials by Dan Wells

Şimdi sıra gelsin bu yer yer sert mizaçlı kızlarla imtihanı bitmeyen erkeklerin yaşadıklarına!


DİSTOPİK BİR YAR SEVDİM


Distopya denilince en azından benim için akla ilk gelen bayan kahramanlarıdır. Young Adult'un (Genç Yetişkin) alt türleri arasında en aklı başında, gereksiz sızlanmaları olmayan, olgun düşünebilen karakterleri burada buluyoruz genellikle. O sebepledir ki, bu kızların omuzlarında ki yük Atlas da yoktur!


Atlas en azından dünyayı taşımakla yükümlüydü. Bu süper kullanışlı, kahraman kumaşından yapılmış kızlarımız birde dünyayı kurtaracağım, insanlığı huzura kavuşturacağım, kim öldüyse suçu benim deftere yazın kardeş stresini kaldırmaktadır. Söz konusu durum böyle olunca bu bayanların arkasında ki erkek olmak da herkesin harcı değildir. 

Distopik dönemde yaşayan birini sevmişseniz bu sevdiceğinizin gölgesinde kalma, her an ölümle karşı karşıya gelmesine göz yumma, her türlü vicdan muhasebesini dinlemeye mecbursunuz demektir. Yani yenilir, yutulur, hazmedilir, kabul edilir bir olay değildir o kadar da. 

Bir de hiç yoktan rakipleriniz çıkar. Ama bilirsiniz ki o distopya gülü dikenlerini birinizden sakınmayacak aksine ikinize de batırmaktan hiçte çekinmeyecektir!

Distopik bir yar sevmek sizi kahraman da yapar, komalıkta. İçinizde ki erkeklik güdüleri bastırılmaktan kabına sığamaz olmuştur. Yarimi kurtarmalıyım saçmalıkları böyle günler için vardır. Kızı kurtarır, kahraman değil komalık olursun böyle bir güzel. Ha birde azar işitirsin, gururunun kırıntılarına benzin döküp yakılmış olunur. 

Bir de yarinin gözünün önündekini göremeyecek, kıymetini bilemeyecek, gel evimin kadını ol felsefesini benimseyemeyecek kadar şaşkın, nankör, feminist olması sizi kadınlara tövbe ettirir.

Sevdanız bir de distopik yönetime takılmış, imkansız cinstense vay halinize, ben şuracığa yatıp, öleyim bari dedirtir kavuşamamanın verdiği aşk acısı.

Özetle herşey size karşı gibi görünse de sonunda yüzünüz güler. Çoğu distopik kitabın sonunun saç ,baş yoldurtacak cinsten olduğu düşünülürse ne kadar güler orası pek sevgili yazarlarımızın el-insafına kalmış!

Size bir resimle veda ediyorum. Bir sonraki turumuzda görüşmek üzere!


Yayınevi sayfası; Delidolu
Yazarın sayfası; Ally Condie

Katkılarından dolayı Delidolu'ya teşekkürler!





0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...