8 Aralık 2013 Pazar

Yeni Nesil Hikaye Paylasımı: Wattpad



Hikayelerde de artık yeni bir nesil açıldı. Wattpad sayesinde artık hikayeler okuyucularla tanıştırılması, takip edilmesi daha eğlenceli ve kolay bir hale geldi.

Geç keşfetsem de çok sevdiğim hatta başlarda bağımlılığa giden bir süreçten geçtiğim Wattpad'i bir çok arkadaşım önerdim. Onlardan da olumlu görüşler (bildiğiniz bağımlı oldular :D ) aldıktan sonra yazısını yazmanın sırasını geldiğini düşündüm.

Öncelikle Wattpad'in mobil olarak da, sitesinden de takip edilecek bir sistemi var. Açıkçası ben sadece işin mobil kısmıyla ilgilendiğim ve böylesini daha kolay takip edilir bulduğumdan size o yolla Wattpad'i nasıl kullanacağınızı kısaca anlatacağım.

Linkler;


Hikaye okumak dışında size insanları takip etmenizi, hikayelere oy vermenizi, yorum yapmanızı ve elbette hikaye yayınlama şansı tanıyor.


&&&&&

Öncelikle program her daim kütüphanenizle açılıyor. Kontrol menünüz ise programın simgesi olan W'nun yanındaki çizgilere basınca gözüküyor.




&&&&&

Programa yeni olduğunuzu varsayarsak Keşfet bölümüyle yeni hikayeler bulabilirsiniz. Yalnız bir sıkıntı var ki programın dili türkçe olsada size ilk başta Türkçe hikayeleri sunmuyor. Bu sebeple Keşfet'e bastıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın aşağısına geliyoruz ve English olan dil seçeneğini Türkçe yapıyoruz.



&&&&&

Sonra sayfanın başındaki kategorilerden istediklerimize tıklayarak rahatça hikaye arayışına geçebiliriz.



&&&&&

Her bölüm için üç tane seçenek bulunmaktadır. Popüler, Keşfedilmemiş ve Güncellenenler. Buralardan hikayelerini bulabilirsin. Veyahut en yukarıda karşımıza çıkan arama bölümünden hikaye veya yazar ismi olarak bulabilirsiniz.



&&&&&

İlgimizi çeken hikayenin kapağına tıkladıktan sonra "Okumaya Başla" dersek kütüphanemize eklemeden okumaya başlar. Hikayeden çıkıştaki kütüphanenize eklemek ister misiniz sorusuna yanlışlıkla hayır derseniz hikayeye kaldığınız yerden devam edemezsiniz.


&&&&&

Resimde gördüğünüz gibi üst kısımdaki konuşma balonuna basarak yorum yapabilir, yıldıza tıklayarakta hikayeye oy verebilirsiniz. Alt kısımdan da bölümün ne kadarını okuduğunuzu yüzdeler halinde görebilmeniz mümkün. 


&&&&&


 Okuma ışığınız, yazı boyutu, tipi, rengi gibi ayarlarınızıda hemen altta, sağdaki simgeden yapmanız mümkündür.



&&&&&


Alt, en soldaki simgeye basarsak da bize hikaye bölümlerini sunar. Buradan istediğiniz bölüme kolayca atlama yapabilirsiniz.




&&&&&

Birde daha önce karşılaştığım bir sorun var onun çözümünü sizlere söyleyeyim. Wattpad'e üye olarak kendinize bir profil açtınız ve insanların okuduğunuz hikayeleri görmelerini istiyorsanız yapmanız gereken bir işlem var. Kütüphaneye eklemeniz onların görmesine sebep olmuyor.

Öncelikle kitaplığınıza geldiniz. Üstteki tik işaretine tıklayın.


&&&&&


İnsanların okuduğunuzu görmesini istediğiniz hikayeleri kapaklarına tıklayarak seçin.


&&&&&

Sonra tik yerinin yerine gelen artı simgeli yere basınca karşınıza buna benzer bir sahne çıkacak. Nickiniz neyse onun's Reading List diye. Buna veya sizin ekleyeceğiniz ekstra bir listeye hikayeleri eklerseniz başkalarıda okuduklarınızdan faydalanmış, öneri almış olur.



&&&&&

Hikayelerinizin kaç bölümlerini olduğunu veya kaçını okuduğunuzu görmek istiyorsanızda üstte en sağdaki küçük kareli işarete tıklamanız yeterlidir.


&&&&&

Hikaye yayınlamak istiyorsanızda yine kontröller bölümüne gelip "Oluştur"a tıklıyoruz. 



 Son olarak en güzel özelliği ise hikayeleri Kütüphanenize eklediğiniz andan itibaren hikayeyi internet bağlantınız olmadan da okuyabilirsiniz. Elbette yeni bölümlerin yüklenmesini istiyorsanız internete bağlanmak zorundasınız :)  

&&&&&

Programı bu kadar anlattıktan sonra gönül isterdi ki size önereceğim bolca "Türkçe" hikaye olsun. Ama ikinci Türkçe hikaye okuma denememde gözümü devirip İngilizce yazılanlara geçtim.
Ama hikaye, yazar ve tür adlarıyla öneri listem şöyle;

&*&


&*&

Bu da benim profilim: 
http://www.wattpad.com/user/HanifeAlbayrak

Umarım sizde beniz kadar bu programı sever ve kullanırsınız!
Hanife Albayrak




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...