16 Ocak 2013 Çarşamba

Romance Türlerini Tanıyalım!





İyi akşamlar arkadaşlar,

Bugün farklı bir şey yaparak sizlere Kitab-ı Sevda’nın bana fikri vermesiyle Romance’in alt türlerini tanıtacağım. Onun tanıttığı türlere BURADAN bakabilirsiniz.

Bunca zamandır hep okudum, yorumladım, açıklamadığım için kendimi de tuhaf hissettim. Yerinizde olsam bende “Çok biliyorsun ama nedir bunlar kardeşim bir söyle?” derdim. Bu sebeple ki sizler için Romance’in 17 alt türünü bir araya getirdim. Bunlar alt tür olmasına rağmen ana başlıklar. Birkaç merak edilen konu etiketlerini de koyacağım. Konuyu uzatmadan alt türlere geçelim.

&&&




Historical Romance

Romance’in en büyük besleyici alt türlerinden biri Historical Romance. Ülkemizde ki deyişiyle “Tarihi Aşk Romanı”.  Tarihte geçen her romana aşk romanı diyemeyeceğimiz gibi her aşk romanına da tarihi aşk romanı diyemiyoruz. Öncelikle birçok insan bu türü Tarihi Kurgu ile karıştırmakta. Ayırt etmek çok kolay aslında. Tarihi Aşk Romanı çoğunlukla tamamen kurgu üzerinedir.  Romance ön plandadır. Ama Tarihi Kurgularda baya bir gerçeklik payı bulunmaktadır. Ön planda olan dönemsel olaylar ve entrikadır. Tarihi Aşk Romanları kendi içinde de dönemsel olarak bölümlere ayırtılmaktadır.

&&& 

Western – Amerika’da geçen kitaplar için kullanılan bir terimdir. Bu kitaplarda çoğunlukla erkek karakterlerimiz kovboydur, kızıl derilidir ya da askerdir.

&&&

Regency – Historical Romance’in en yoğun yazıldığı dönemlerden.  1795’ten 1837’e kadar süren Regency, kralın görevini yapamayıp yerine bir vekil seçilmesi anlamına gelir. Yani naiplik süresidir. Gözlemime göre şu aralar bu dönem kitapların çoğu kurgusal olarak birbirine benzemekte.

&&&

Medieval – 1600 yılları öncesinde geçen tüm kitaplar orta çağ kitabı adlandırılır. Bu dönem kitapların bir çoğunda kraliyet entrikaları bulunmaktadır. Bulunmasa bile döneme ilişkin bir çok bilgi bulmak mümkündür. 2000 yılı öncesinde ki orta çağ kitapları oldukça sert ve herkesin seveceği unsurlar bulundurmamaktadır. 

&&&

Industrial Revolution – 1850’den itibaren 1900lere kadar geçen dönemde ki kitaplar bu başlık altında toplanır. Sanayileşme ve buluşların çoğaldığı dönemdir. Bu dönem kitapları daha çok modernize edilmiştir. Diğer zamanda leydilerimizin yapamayacağı bir çok şeyi bu dönem kitaplarda yaparken bulabilirsiniz.

Georgian, Edwardian, Victorian vb etiketler ise dönemin İngiliz hükümdarına göre adlandırılmıştır.

&&&
Paranormal Romance

Romance’in bir diğer büyük besleyicilerinden Paranormal Romance. En azından dünyada durum böyle. Ülkemizde Paranormal Romance çok az örneği olan bir tür. Historical Romance’te de olduğu gibi her içinde aşk geçen kitabı da Paranormal Romance diye adlandıramayız. Türün gereği fantastik öğeler barındırsa da çiftlerimizin ön planda olmasını gerektirir. Bu şartlarda olan her kitabı Paranormal Romance etiketi altında toplayabiliriz.

&&&

Fantasy Romance

Bu tür daha yeni yeni gelişmeye başladı. Farklı diyarların, farklı türlerin anlatıldığı, aşkında ön planda bulunduğu türe Fantasy Romance diyoruz. Çok fazla bu türden okumadım ama bir nevi Fantastik Edebiyat’ın bayanlara yönelik versiyonu desem yanlış olmaz sanırım. Fantastik öğeler çok olsun, Romance’imde eksik olmasın diyorsanız bu tür size göre. 

&&&

Erotic Romance

 Dünyada ve ülkemizde de olduğu gibi son akımdan sonra elini atsan mutlaka bir tane gelecek türdür Erotic Romance. “Erotika” ile bolca karıştırılır. Farkı ise basit aslında. Erotic Romance sadece kitabın cinsellik yönünü çok detaylı anlatılmasına denilebilirken, Erotika aşktan daha çok cinsellik üzerine yazılan, çiftlerimizin ilişkilerin daha çok yüzeysel olduğu kitaplara denir. 

&&&

Young Adult Romance

Genç Yetişkin yani 16-25 yaşları arasındakilere hitap eden aşk ön planda olan kitaplara Young Adult Romance denir. Çoğunlukla günümüzde geçen kitaplardır. Fantastik içerikli olanları genellikle bu türe girmez. Çoğunlukla aşk sadece çeşni görevi görür o kitaplarda.

&&&

New Adult

Daha tür dünyasına gireli birkaç ay olmuş bu türün hedefi 17 yaş üstündekiler. İçerikte düzeyli bir cinsellik bulundurmukta. Kitaplar genellikle karakterlerimiz üniversitedeyken veya üniversite yaşlarında ki zamanlarda geçer.

&&&
Adult Sci-Fi veya Sci-Fi Romance

 Yazın keşfettiğim bir tür oldu. Normalde Bilim Kurgu severim ama işin içine Romance girince pek bir güzel oluyormuş bunu deneyimledim. Okuduklarıma göre söylersek bolca entrika bulunmakta. Karakterlerimizin uzaylı olduğu kitapları daha ilginç buldum. Okuduğum örnekler pek tanınmamış kitaplar değildi ama genelinde kadın karakterimiz insan olan taraf olarak yazılmakta.

&&&
Interracial Romance

Çiftlerimizden birinin siyahi olduğu romance kitaplara Interracial Romance diyorlar. Çoğu bu tip kitaplarda siyahiler toplum tarafından hor görülmeye maruz kalır veya karakterlerimiz bu konuda oldukça hassastır. Yazarlarınında siyahi olduğunu düşünürsek empati kurarak yazdıklarını düşünüyorum.

&&&

Western Romance

Günümüz kovboylarının geçtiği kitaplara Western Romance diyoruz. Bu kitapların çoğu çiftlikte geçer. Çiftlerimizden biri ve ikisi mutlaka çiftlik sahibidir. Ya komşudurlar ya aynı kasabada oturuyor ya da tesadüfen taraflardan biri kendini o çiftlikte bulmuştur. İlişkileri bu ortamlarda doğar.

&&&

Time Travel Romance

Ülkemizde çıkan Yabancı serisinden aldığım bolca spoilerla okumamaya kararlı olduğum bir türdü Zaman Yolculuğu kitapları. Ama güzelini bulmaktaymış keramet. Bu tür kitaplar saç yoldurucu, kurdeşen döktürücü, boğazını düğümleyen kitaplardır. Çiftlerimizden biri ya geleceğe ya da geçmişe ışınlanmıştır. Zaman Yolculuğu yapan taraf nadir olarak bu işi bilinçli yapar. Yolculuğu yapan kişi döneme alışmakta zorluk mutlaka çeker ve yolculuğunu mutlaka ama mutlaka gizler. O zamanda yaşayanlar tarafından mutlaka itilip, kakılır, dövülür ve hatta ileriye giderek tecavüze bile uğrayabilir.

&&&

Romantic Suspense

Ülkemizde Polisiye Aşk diyoruz bu tür kitaplara. İşin içinde gizemin, gerilimin, cinayetin katıldığı ve aynı zamanda ön veya arka planda da bir aşkın anlatıldığı kitaplara Romantic Suspense denir. Bu tür kitaplarda kızlarımız veya oğlanlarımız genellikle bir FBI, CIA – hatırlayamayacağım bir sürü tim – üyeleriyle aşk yaşar. Tabii bu bir zorunluluk değil. Çiftlerimizden hiç biri bu tür organizasyonlara mensup olmasa da mutlaka bir cinayete tanık olur veyahut bu konuda suçlu bulunurlar.

&&&

M M Romance

M M, Male to Male yani Gay Romance’te adlandırılan bu tür anlayacağınız gibi tercihleri farklı olan iki insanın yaşadığı aşk hikayeleri konu alıyor. Daha önce M M içeren kitaplar okuduysam da sadece bu konuyu içeren bir kitap okumadım. Ama genellikle çiftler kolay sevebilecek birini bulamadıklarından genellikle özgüvensiz, kıskanç, sahiplenici olduklarını diğer okuduğum kitaplardan gözlemledim.

&&&

Lesbian Romance

Bu türe dair hiçbir kitap okumadım. İsminden de anlayacağınız üzere bir bayanı tercih eden bayanların yaşadığı aşk ilişkileri bu tür altında toplanıyor. Yine direkt bu tür içerikte olmasa da lezbiyen ilişkiler yaşayan kitaplarda gördüğümü göre genellikle ilişkilerinde oldukça açık olan, paylaşmaya açık bayanlar anlatıyorlar.

&&&

Contemporary Romance

 Kitabın yazıldığı zamanlarda geçen tüm romance kitapları bu başlık altında toplanmaktadır. Yani 1970’te filan geçen bir kitabı Contemporary diye sınıflandırıldığını görürseniz aman ha şaşırmayınız. Bu türün Romantic Comedy ve Chick-Lit adı altında iki yan türü vardır. Romantik komedi güldürmeyi amaçlasa da Chick-Lit daha çok 30 yaş bunalımına girmiş işkolik bayanların aşk hayatlarının konu aldığı kitaplara deniyor.

&&&

Christian Romance

 Benim historical türünde okuduğum bir tür Christian Romance. İçeriğinde dinine – Hristiyanlığa – oldukça bağlı bayan veya erkek karakterlerimizin olduğu kitaplara denir. Genellikle kitap boyunca iç düşüncelerinde hep bir Tanrıyla konuşma durumu bulunur. Mutlaka inancıyla sınanır.

&&&

Gothic Romance

18. Yüzyılların sonlarında 19. Yüzyılın başında ortaya çıkan bu tür içerisinde korku, gerilim ve oldukça gizem barındırır. Çoğunlukla içerikte orta çağın karanlık hikayeleri ya da rahatsız edici kaleler bulunur.  Büyük bir kısmı da doğaüstü olaylar içermektedir. Ben hakkını verecek bir kitabını okumadım. Çoğunlukla ucuz bir imitasyonuydu okuduklarım.  Daha çok detay için burası iyi bir kaynak olacaktır; Gotik Romantik

&&&

Harlequin

Yıllardır bayanlara sunduğu kitaplarla kendi tarzını ve türünü oluşturmuş bir yapıdır Harlequin. Her yaştan kişiye ve istediğiniz konulara uygun şeyler bulabilirsiniz. Ön planda olan türleri ise Historical, High Life – Zengin iş adamı hayatının aşkını bulur tarzı kitaplar – Desire – Tutku ön planda olan kitaplar –. Bir ufak bilgi ise dünyada  her üç dakikada bir Harlequin satılmaktadır. :)

&&&&&

Şimdi sıra yabancı sitelerde göreceğiniz kitap terimlerine geldi. Şu anlık aklıma gelenler bunlar. Eğer unuttuğum bir şey ya da öğrenmemi istediğiniz varsa lütfen beni haberdar edin.

Bodice-Ripper

 1980’lerde ki çıkan kitaplarda karakterlerin tecavüze uğraması furyasıyla ortayan çıkan bir isimdir. Kadın karakterlerimiz kitapta erkek kahraman ya da başkası tarafından tecavüze uğrar. Kitap boyunca başına gelmedik kalmaz. Mutlaka bu kadar şeye rağmen hala erkek kahramana aşıktır. 

&&&

Non-PC

Non PC, Non Politicaly Corected demek yani bu terimi görürseniz anlayın ki bahsedilen kitap her kesime yönelik değildir. İçeriğinde ki bazı konular belirli kesimleri gücendirecek şekildedir. Ya erkek karakterimiz çok ama çok acımasızdır ya da kızımızın başına gelen bazı durumlar okuyucuyu zorlayacak cinstendir.

&&&

Anti- Hero / Anti-Heroine

Erkek veya kadın karakterinin boğulası, dövülesi, öldürülesi olduğu durumlarda kullanılır. Anti-hero erkek kahraman karşıtı, Anti-Heroine ise kadın karakter karşıtı anlamına gelir.


&&&&&

Türlere Örnekler

Historical Romance; Sonsuza Kadar – Judith McNaught
Western; Comanche Moon – Catherine Anderson
Regency; Yüreğe Söz Geçmiyor – Julia Quinn
Medieval; Kalbimin Tek Sahibi – Virginia Henley
Industrial Revolution; Teklif – Judith Ivory
Georgian; Çirkinin Aşığı – Elizabeth Hoyt
Victorian; O Yaz – Lisa Kleypas
Edwardian; Çirkin – Judith Ivory
Paranormal Romance; Meleklerin Kanı – Nalini Singh
Fantasy Romance; Lord of the Fading Lands – C.L. Wilson
Erotic Romance; Grinin Elli Tonu – E.L. James
Young Adult Romance; Pushing the Limits - Katie McGarry
New Adult; Losing It – Cora Carmack
Adult Sci-Fi, Sci-Fi Romance; No Words Alone – Autumn Dawn
Interracial Romance; Dimitry’s Closet – Latrivia S. Nelson
Western Romance; Against The Wind – Kat Martin
Time Travel Romance; Yabancı – Diana Gabaldon
Romantic Suspense; Ölümcül Hata – Linda Howard
M M Romance; Quid Pro Quo - Aleksandr Voinov - L.A. Witt
Lesbian Romance; Fierce Overture - Gun Brooke
Contemporary Romance; Aşkta İlk Çeyrek – Susan Elizabeth Phillips
Christian Romance; Fırtına Çiçekleri – Laura Kinsale
Gothic Romance; Snare of Serpents – Victoria Holt

Harlequin’e örnek göstermeye gerekli bulmadım. Hepimiz mutlaka biliyor veya rast gelmişizdir. :)

İngilizce öneriler için çok özür diliyorum. Türkçeye çevirilen, en azından benim bildiğim benzerleri yoktu. Umalım da olsun!  :)

Yazımı yararlı bulmanız ve sevmeniz dileğiyle. :) Yorumlarınızı eksik etmeyin lütfen!

Sevgilerimle,


14 yorum:

  1. Çok bilgilendirici bir yazı olmuş ellerine sağlık. Yazını okurken içimden keşke örnek kitaplar söyleseydi kafamda netleşseydi demiştim ki baktım altta vermişsin örnekleri :) Özellikle paranormal,fantasy ve sci-fi ben de hala içiçe geçmiş kavramlar. Mesela Obsidien sci-fi mi,paranormal mi? Ya da ölümcül oyuncaklar?
    Bir de yazını blogumda paylaşabilir miyim izin verirsen? sevgiler onur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim. :) Aslında başta örneklendirmeyecektim sonradan üşenme Hanife diye kendimi dürtmem gerekti. Soruna gelirsek Alienlar sci-fiye girdiğinden bence paranormalden çok sci-fi diyebiliriz o kitap için. Ölümcül Oyuncaklar kesinlikle Paranormal. Urban Fantasy - Şehir Fantezileri - yer yer diyebilsekte farklı boyutlarda geçtiği zamanlar göz önüne alınırsa sadece Fantasy daha uygun.

      Ayrıca paylaşırsan sevinirim. :)

      Sevgiler,

      Sil
  2. Yazın gerçekten çok güzeldi =D
    Romance'in bu kadar türü olduğunu bilmiyordum O.O Aşağı inmeye devam edip bitmediğini görünce "bu bukadar çok muydu, yok artık" dedim.
    Çok faydalı bir yazı oldu bana ;) Ellerine sağlık ve böyle bir yazıya teşvik ettiği için Kitab-ı Sevda'ya teşekkürler =D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, faydalı bir yazı olmasına çok sevindim. :) Çok türü olduğunu biliyordum ama bende bir araya geldiğinde ki uzunluğuna şaşırdım.

      Aynen, Kitab-ı Sevda'ya teşekkürü borç biliyorum bende. :)

      Sil
  3. Eline sağlık Hanifecim, bence çok bilgilendiri bir çalışma olmuş. Romansların gerçekten de bir çok kategorisi mevcut ve bunları güzel bir şekilde izah etmişsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın ablacığım beğenmene ve bilgilendirici bulmana sevindim. :)

      Sil
  4. Eline sağlık çok açıklayıcı olmuş. O kadar okurum, dönemleri asla dikkate almıyordum. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Benimde sağolsun bu tür şeylere dikkate almamı Filiz abla sağlamıştır. Faydalı bulmana sevindim!

      Sil
  5. Merhaba Hanife Hanım,

    Çok detaylı bir yazı olmuş, kutlarım.

    Ben şahsen tutucu bir romance okuruyum sanırım. Time travel olsun, western olsun, fantasy olsun pek sevmiyorum. Historicalları ve suspenseleri seviyorum. Shicklit de severim ama bunlar dışında kalanlardan pek hazzetmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Canan Hanım,

      Çok teşekkür ederim, beğendiğinizi umuyorum. :) Benimde kişisel tercihim olarak Chick-lit pek sevdiğim bir tür değil. Romantic Suspense'de keza öyle.

      Sil
  6. Paylaştım blogumda :) Sevgiler öpücükler :D

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir yazı olmuş gerçekten.Müsaadenle blogumda paylaşmak isterim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...