15 Mayıs 2013 Çarşamba

Goodreads Kullanım Klavuzu # 1 | Goodreads Nedir ve Hesap Oluşturma



Kısaca Goodreads; her türden okuyucuyu tek çatı altında tutmayı, bunu eğlenceli hale getirmeyi, okuyuculara okudukları, yorumları ve diğer bir çok şey hakkında veritabanı tutmasını sağlayan uluslararası bir online kütüphanecilik sistemidir.Bünyesinde yerli yabancı binlerce yazarı bulundurması, kitap çekilişleri, yazarlarla video röportajlarıyla dünyada ve en fazlada Amerika'da tanınmıştır. Bu yazı dizisinde Goodreads ile yapabileceğiniz herşeyi tek tek irdeleyeceğim. Umarım işinize yarar!





&&&

| Hesap Oluşturma |

Öncelikle sizi www.goodreads.com adresine alalım. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.


Resimlere tıklayarak büyütebilirsiniz!

&&&

Ekranda görüldüğü gibi hesabınızın ismini, mailini ve şifrenizi yazarak "Sign Up"a basmanız yeterli.




&&&

İşlemi tamamladıktan sonra karşınıza böyle bir ekran çıkacak. Facebook, Gmail, Yahoo, Hotmail ve Twitter üzerinden goodreads kullanan arkadaşlarınızı bulmanıza yaramaktadır. Bu işlemi yapmak istemiyorsanız resimde görünen "Skip This Step" yazısına tıklamanız yeterlidir.


&&&

Dördüncü adımımızda sevdiğimiz türleri işaretliyoruz. Bu goodreads'in bize önereceği kitapları şekillendirmesinde yardımcı olmaktadır. Eğer favori türleriniz listede yoksa "Don't see your favorite genre?" yazan yere tıklayarak verilen boşluğa her türün arasına virgül konulacak şekilde yazıyor ve "Continue"ya basarak yolumuza devam ediyoruz.


&&&

Şimdiki adımımızda okuduğumuz kitapları işaretleyeceğiz. Goodreads bu sayede nelerden hoşlandığını öğrenerek sana önerilerde bulunacaktır. Sizden 20 kitabı değerlendirmenizi istiyor. Ama bu işlemi "I'm finished rating" kısmına tıklayarak sonlandırmanızda mümkündür.


&&&

Eğer bu işlemi atlamayıp yapmaya karar verirseniz goodreads altta görebileceğiniz gibi işaretlediğiniz kitabı okuyanlar, bunuda beğendiler gibisinden beş tane öneri çıkarıyor. Ayrıca sol tarafta ki tür listesine tıklayarak da aradıklarınızı bulmanız mümkündür.


&&&

Sonraki yönlendirileceğiniz yer ise "Öneriler" bölümü. Goodreads sevdiğiniz türün en son çıkan, en çok okunanlarını sıralıyor. Bu bölümden "Home"a tıklayarak çıkabilir ve ana sayfanıza ulaşabilirsiniz.



&&&

Ana sayfanıza gelince karşınıza bu tip bir ekran çıkıyor. Goodreads'de okudum, okuyorum, okuyacağım diye işaretlediğiniz, yorum yazdıklarınızı zaman tünelinde gösterebilirsiniz. Eğer bunu arzu ediyorsanız "Add Goodreads to My Timeline"a tıklamanız yeterlidir. Ara ara sapıtan bir uygulama olmasıyla beraber, en iyi çalışan kısmı ise kitaplara dair durum güncellerimelerinizi, yorumlarınızı verdiğiniz reytingleri ana sayfa akışında göstermesi. Ama Zaman Tünelinizde vaat edildiği gibi bir kütüphane bulamıyorsunuz.



&&&

Bu adımımızda artık online kütüphanemimizi oluşturmaya başlıyoruz. Goodreads yazısının yanındaki bölüme okuduğunuz, okuyacağınız ve okuyor olduğunuz kitabın ismini girin. Her kitap türkçe olarak maalesef ki Goodreads'te bulunmamaktadır. Önce türkçe aratmanız yararınıza olabilir ama çoğunlukla kitapların orijinal isimleriyle karşı karşıya olacağınızı belirtmek isterim. Şekilde görüldüğü gibi kitabın ismi yazıldığında aşağıya doğru sıralanan sonuçlar çıkacaktır. Aradığınıza tıklıyorsunuz. Size ufacık bir tavsiyem; Yazar ve kitap ismini aynı anda aratmayınız. Sonuç genellikle çıkarmamaktadır. ISBN yani kitabın barkoduyla aratmanız mümkündür ama bu şekilde de aratınca sonuç alamadığınız zamanlar olabilir. Bazen kitap eklenirken barkodları atlanılıyor.


&&&

Gördüğünüz resimdeki bölüm bu kitaba ait her türlü bilgiyi içeren bir yerdir. Sağda insanların kitabı etiketlediği türleri bulabilirsiniz. Kitaplar çoğunlukla doğru etiketlense de bazen sağlıklı bir bilgi sağlayamayabilir. Yıldız bölümünden kitaba verilen reytinglerin ortalamasına bakabilir, en aşağıya gelirsek hakkında yazılmış yorumları/incelemeleri bulabilirsiniz. "Want To Read" yazısının yanındaki kitap simgesine tıklayarak kitabı "Read - Okudum", "Currently Reading - Şu anda okuyorum", "Want To Read - Okumak istiyorum" şeklinde hangisi durumunuza uygunsa işaretliyorsunuz.


&&&
Sonra karşınıza yorum sayfası açılıyor. Eğer kitabı okuduysanız yıldınız bölümünden puanınızı veriyorsunuz.

1 Yıldız : Hoşlanmadım
2 Yıldız : İdare ederdi
3 Yıldız : Hoşlandım
4 Yıldız : Gerçekten beğendim
5 Yıldız : Mükemmeldi



&&&
Örnekteki gibi boş bölüme yorumunuzu yazıp, reytingleyip, aşağıdaki "Date I finished this book" kısmınada kitabı bitiriş tarihinizi ekleyebilirsiniz.


&&&
Gelelim eklediğiniz kitabın türkçe versiyonuyla - eğer eklenmişse - değiştirmeye. Siz aramayı türkçe yapıp da sonuç çıksa bile ilk versiyonunun olduğu sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu tabii sadece çeviri kitaplar için geçerlidir. Direkt türkçe versiyonunu eklemek istiyorsanız veya eklediğiniz versiyonu değiştirmek istiyorsanız "Other Editions" bölümüne tıklayınız.



&&&

Çıkan bölümde türkçe versiyonunu bulun. Aşağıda gösterilen görselde ki gibi "switch this editions" yazısı eğer başka bir versiyonunu hali hazırda kütüphanenize eklemişseniz çıkar. Bunu yapmadıysanız direkt daha önce anlattığım gibi kütüphanenize ekleyebilirsiniz.


&&&

Kütüphanenize eklediğiniz kitapları ise şekilde gösterildiği gibi sitenin üstünde ki "My Books yazısına tıklayarak görmeniz mümkündür!


&&&

Buda bir kütüphane örneği sizlere. :)


&&&

Beğenmeniz dileğiyle. Yazı dizisinin yeni bölümünde görmüşmek üzere!

Hanife Albayrak

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...